MyVanilla - Aug 01 2022

Integető macska ami pénzt hoz?!

Ázsiában minden kirakatban, de már hazánkban is egyre több üzlet bejáratában láthatjuk ezt a helyes integetó macska szobrot, ami a legtöbbször arany, vagy fehér színben köszön nekünk. Minden bizonnyal, nem telik el úgy nap, hogy ne lássál legalább egy ilyen kiscicát. Sőt már talán olyan sokszor belefutottál, hogy fel se tetted magadban a kérdést, hogy vajon miért is lehet ott?
Legtöbbünk annyival letudja, hogy szerencsét hoz, de a valódi történetet nagyon kevesen ismerik mögötte.

Személy szerint én is így voltam ezzel, viszont amint megismertem a történetet azonnal beszereztem egyet magamnak.
Nos, a főként műanyagból és kerámiából készült, gyakran elemes cicát maneki-nekónak hívják és a közhiedelemmel ellentétben nem kínai, hanem japán figura. Szó szerint hívogató macskára lehetne fordítani, nem pedig integetőre – a hívogató macska nevet pedig kedves története miatt kapta.
A legendának elég sok fajtája létezik, de alapjaiban azért megegyeznek. A legrégebbi történet, ami a japán maneki-neko-ról szól az a következő: 

Az Edo-kor hajnalán élt egy szegény szerzetes egy romos templomban. Egyetlen társasága a macskája, Tama volt. Egy napon egy hikonei nemesember tartott hazafelé a templom közelében, miután a közeli erdőkben vadászott. Azonban egyszerre eleredt az eső, így a gazdag vándor meghúzta magát egy közeli fa alatt amíg elül a vihar. Azonban egyszerre arra lett figyelmes, hogy a templom bejáratánál egy macska integet neki: hívja, hogy lépjen be a templomba. A meglepett fiatalember hallgatott a macska hívására és a templom felé vette az útját. Mikor a templomhoz ért, látta, hogy egy villám épp abba a fába csapott bele, amely alatt percekkel ezelőtt meghúzta magát.

Hálából a macskának, aki megmentette az életét, a nemesember a templom patrónusa lett, így az eddig romos templom újra virágkorát élte. Mikor évekkel később a macska elhunyt, testét a templomban temették el, a mágikus, hívogató macska tiszteletére pedig szobrokat állítottak. Maneki-neko így a jó szerencse és gazdagság szimbóluma lett, mivel Tama macska ezt hívta be a templomba.

Tehát nem csak megmentette a szegény vándor életét, és “értelmet” adott a létezésének, hanem a templom számára meghozta a gazdagságot. Ezért van főleg az ajtóval, bejárattal szembe állítva, hogy az arra járóknak örömöt, a ház Urának pedig jómódot hozzon.

A népmesében szereplő Gotokuji templom Tókió Szetagaja kerületében látogatható és a mai napig telis tele van a hívogató, szerencsét hozó macska szobrával.

Showing making procedure is a good way to guarantee product quality

A színek jelentése:
 
A legelterjedtebb a háromszínű, fehér alapon vörös és fekete foltokkal. Valószínűleg azért mert úgy tartják, hogy ez hozza a legtöbb szerencsét és hasonlít a japán kurta farkú macskára, ami a figura alapjául szolgálhatott.
A fehér a tisztaságot és a pozitív dolgokat szimbolizálja, és a szerencsét vonzza. Megjelenésének az oka a készítők lustaságából eredhet, mert nem festették fel a foltokat.
A fekete maneki-neko a gonosz szellemeket űzi el. A nők gyakran hordanak maguknál ilyen talizmánt, hogy távol tartsák a zaklatókat és a tolvajokat.
Az aranyszínű a jólétet és a gazdagságot szimbolizálja.A piros a betegségek és a rossz szellemek távol tartását szolgálja.

Mit keresel?

Kosarad