Hatóanyagok, amelyeket száműznöd kell a kozmetikai polcodról

Hatóanyagok, amelyeket száműznöd kell a kozmetikai polcodról
Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a különféle kozmetikai cikkek (nem csak krémek, de samponok, tus- és habfürdők, testápolók és szőrtelenítő termékek) különféle allergiás reakciókhoz vezetnek. Sőt, egyre gyakoribbak az olyan jellegű bőrproblémák, amelyek hátterében krónikus gyulladások állnak (pl. ekcéma), ezek esetében még nehezebb azonosítani a kiváltó okokat, mégis sokszor kiderül, hogy a nem megfelelő termékek használata okozza őket.
Sajnos a boltban kapható kozmetikumok sok olyan összetevőt is alkalmaznak, amely nem a hatékonyságához járul hozzá, hanem arról gondoskodik, hogy bizonyos állagú, színű legyen az adott termék vagy éppen eltartható legyen ennyi vagy annyi ideig. Az adalékanyagok térnyerése nagyon erőteljes volt az elmúlt évtizedekben világszerte, sikerük alapját az adta, hogy jól használható, vonzó küllemű termékek készülhettek a segítségükkel – és sajnos háttérbe szorultak (vagy elhallgatásra kerültek) az egészségre gyakorolt negatív hatásaik.
Ilyen adalékanyagok lehetnek az emulgeálószerek (a vizes és zsíros összetevők megfelelő keveredését segíti elő és megakadályozza a szétválásukat), az állományjavítók, gélképzők (sűrítik, krémesebbé, kenhetővé teszik a terméket), tenzidek és más habzóanyagok (gondoskodnak a termékek habzásáról), színezők, illatanyagok, kémiai antioxidánsok és konzerválószerek.
Hogyan ismerjük fel ezeket a termékekben? Az interneten már mindenfelé hosszú listákat találhatunk azokról az összetevőkről, amelyeket érdemes elkerülni. Ezekben a cikkekben részletes leírásokat is fellelhetünk arról, hogy melyik összetevő mit tartalmaz, miért káros, milyen problémákat okozhat a szervezetünkben. Helyhiány miatt itt most nem kezdünk hosszas felsorolásba, csak néhány támpontot szeretnénk adni.
Mindenképpen érdemes azokat az összetevőket kerülni, amelyek nevében felismerjük a halogénelemek (brom, chlor, jod vagy iod, és ida tartozik a triclosan is), nehézfémek (ólom, higany, kadmium) neveit. Kerüljük a parabéneket (methyl-, ethyl-, buthyl-, propyl-paraben), a formaldehideket és azokat a vegyületeket, amelyek formaldehidet adnak le (ilyenek a parabének is, de az EDTA is). Kerüljük a polyethylenglykol (más néven PEG) csoport tagjait is, BHT-t és a BHA-t, SLS-t, SLES-t is.
Napjainkban egyre gyakrabban fordul elő, hogy a különféle kozmetikai cikkek (nem csak krémek, de samponok, tus- és habfürdők, testápolók és szőrtelenítő termékek) különféle allergiás reakciókhoz vezetnek. Sőt, egyre gyakoribbak az olyan jellegű bőrproblémák, amelyek hátterében krónikus gyulladások állnak (pl. ekcéma), ezek esetében még nehezebb azonosítani a kiváltó okokat, mégis sokszor kiderül, hogy a nem megfelelő termékek használata okozza őket.
Sajnos a boltban kapható kozmetikumok sok olyan összetevőt is alkalmaznak, amely nem a hatékonyságához járul hozzá, hanem arról gondoskodik, hogy bizonyos állagú, színű legyen az adott termék vagy éppen eltartható legyen ennyi vagy annyi ideig. Az adalékanyagok térnyerése nagyon erőteljes volt az elmúlt évtizedekben világszerte, sikerük alapját az adta, hogy jól használható, vonzó küllemű termékek készülhettek a segítségükkel – és sajnos háttérbe szorultak (vagy elhallgatásra kerültek) az egészségre gyakorolt negatív hatásaik.
Ilyen adalékanyagok lehetnek az emulgeálószerek (a vizes és zsíros összetevők megfelelő keveredését segíti elő és megakadályozza a szétválásukat), az állományjavítók, gélképzők (sűrítik, krémesebbé, kenhetővé teszik a terméket), tenzidek és más habzóanyagok (gondoskodnak a termékek habzásáról), színezők, illatanyagok, kémiai antioxidánsok és konzerválószerek.
Hogyan ismerjük fel ezeket a termékekben? Az interneten már mindenfelé hosszú listákat találhatunk azokról az összetevőkről, amelyeket érdemes elkerülni. Ezekben a cikkekben részletes leírásokat is fellelhetünk arról, hogy melyik összetevő mit tartalmaz, miért káros, milyen problémákat okozhat a szervezetünkben. Helyhiány miatt itt most nem kezdünk hosszas felsorolásba, csak néhány támpontot szeretnénk adni.
Mindenképpen érdemes azokat az összetevőket kerülni, amelyek nevében felismerjük a halogénelemek (brom, chlor, jod vagy iod, és ida tartozik a triclosan is), nehézfémek (ólom, higany, kadmium) neveit. Kerüljük a parabéneket (methyl-, ethyl-, buthyl-, propyl-paraben), a formaldehideket és azokat a vegyületeket, amelyek formaldehidet adnak le (ilyenek a parabének is, de az EDTA is). Kerüljük a polyethylenglykol (más néven PEG) csoport tagjait is, BHT-t és a BHA-t, SLS-t, SLES-t is.

Mit keresel?

Kosarad